top of page
berkunlu

ÜCRETLERİ BELİRLEYENLER

“Asgari ücretle” çalışanın -böyle bir sınıflandırma bile düşündürücü aslında- ücretinin ne olacağını belirlemenin en doğru yolu devletin baş aktör olarak kendisini gösterdiği korporatist pazarlıklar mıdır? Türkiye bu yolu uzun zamandır sürdürüyor. Her zaman çözüm üzerinden siyasal söylemeler oluşturuluyor, her zaman “elden gelenler” yapılıyor ama çoğunlukla herkesin arzusu pek gerçekleşmiyor.


Olabilecek en doğru yöntem olarak kendisini tanımlayan ücret belirleme çalışmaları korporatizmi etkin kılar ve sistemin içinde süreklileştirirken insanlar belki de hem hak ettiklerini tam olarak alamıyorlar hem de olması gereken doğru adımların atılması engelleniyor.


Başkalarının ücretlerinin belirlenmesinde kendi kendilerine rol verenler yapının merkezini oluşturuyorlar. Pek çok çalışan için iyinin ne olduğu, çalışan tarafından çalışanın becerilerini kendisi için maksimum kazanç getirecek şekilde ortaya koyması ile değil, devletin başkanlığında bir “bürokrasinin” belirlemesiyle ortaya konuyor.


Süreklileşmiş bir şekilde kendi kazanç pazarlığını yapamayan biri için iyi belirlemek ve bunu sözde “farklı kesimleri” bir araya getirerek yapmanın bugüne kadar reel olarak fayda getirmediğini bilemeyecek bir siyasal-ekonomik yapının olduğunu düşünmenin zor olmadığını da ifade etmek durumundayım.


Bir yandan işgücünün niteliğinin standartlaştırılması da işin içinde vardır. “Asgari ücretli” herkesin herkese göre konumlandırıldığı bir alanda kimden farklılaşma ve farklılaşma üzerinden daha çok kazanç yaratma çabasını bekleyeceksiniz? Hatta şöyle diyelim; kim kendisini böyle bir sistem içerisinde farklılaştırmaya götürecektir? Kısıtlı istisnalar kolektivize edilen “asgari ücretli” kesimin daha iyi hale gelmesine de herhalde kısıtlı bir şekilde yardımcı oluyordur.


Asgari ücret üzerinden bu yapının değişmesini de beklemenin gerçekçi olmadığını söylemek durumundayız. Yine devlet ile bütünleşmiş aktörler bir şekilde aralarında benzer pazarlıkları seneye de yapacaklardır ve ekonomik ihtiyaç ve sonuçları ne kadar yansıttığı belli olmayan durumlar tekrardan ortaya çıkacaklardır. Bunların üzerinden de herkes üzerine maksimum siyasal çıkarı almaya çalışacaktır.


Bakın ne kadar doğru yapıyoruz siyasetinden kazanç elde etmenin normalliği gittikçe daha da benimsenir oldukça, işgücü veya daha farklı bir tanımıyla çalışanın iyiliğinin yaratılamayacağını umarız asgari ücretle doğrudan çalışanlar “daha çok” fark ederler. Belki de farkındadırlar ama “onlar adına hareket edenler” bu gerçeğin üzerini kapatıyorlardır.

Comments


bottom of page