Milliyetçi biri değilim ancak bir Türk vatandaşı olduğum için doğal olarak Türklük üzerinden siyaset yapanların siyasetleri üzerine düşünüyorum. İyi Parti’de Türk milliyetçiliği merkezli siyaset yapan bir parti olarak kendisine siyaset içinde bir yer bulabildi-yaratabildi ve özellikle seçimler öncesinde gücünü kendi içerisinde konsolide etmeye çabalıyor.
İyi Parti bir yandan milliyetçi eksek üzerinden siyasetini yaparken, muhaliflik noktasında ise kendisini çoğunlukla AKP karşısında durmaya konumlandırdı. Belki de Akşener 90’lar siyasetinden kalma bir politikayla CHP’nin yanlışlıkları üzerine gitmektense AKP’nin karşısında olmayı tercih etti. Bunda seçmenlerinin siyasal fikirleri de önemli olabilir elbette ancak burada kritik bir nokta ortaya çıkıyor.
Eğer seçmenlerinin siyasetlerini önceliği yaparak çeşitli konumlar alıyorlarsa, Türk milliyetçisi bir partinin HDP-PKK ile neredeyse uzlaşmaya çabalamasına ne demek gerekir? Hangi Türk milliyetçisi bunu onaylar? Yoksa bu bir uzlaşma değil de taktiksel bir hamle mi? Doğan olarak bu bir taktiksel bir hamle diyecekler çoğunluktadır ancak bu öyle bir taktiksel hamle ki Türk milliyetçisi bir partiye ciddi şekilde soruları beraberinde getiriyor.
İyi Parti’de Erdoğan’dan “kurtulmak” için yapılması gerekenleri yaptığını iddia edebilir. O zaman doğrudan şunu sormamızda fayda var. Meşru yöntemlerle seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın gitmesi için “Terörizmi” kullanan taraflarla iş birliğinin manası nedir? Yani siz siyasal ittifak ve çıkar noktasında Türkiye’nin meşru Cumhurbaşkanına karşı terörü uygulayanları önceliyor musunuz?
Neden İyi Parti AKP ile ortaklıklar kurarak AKP’nin yanlışlıklarını düzeltme yolunu tercih etmedi? MHP’nin yaptığı biraz da bu değil midir? “Ne olursa olsun gitsin” tercihinin maliyetleri karşınıza gelecekte çıkmaz mı? Üstelik meşru bir parti ile ittifak ayrıdır artık kendisini terörden ayrıştırmayı düşünmeyen bir parti ile ittifaka girmek ayrı.
Akşener’in 28 Şubat sürecindeki pozisyonu tecrübesizliğine verilebilir. Zaman içerisinde meşru olmayan pozisyonlar ile meşru siyaseti birbirinden ayırmayı öğrenmiş olabilir ve bu öğrenme son derece yanlış bir yol olarak terörü kullananlarla ittifakı gerektirmez.
İyi Parti’den şunu beklerdim. “Evet, AKP ile karşıtlıklarımız mevcuttur ancak ittifaklar noktasında Türkiye’nin siyasetinin meşru bir şekilde ilerlemesi için karşıtlıkta önceliğimiz terörizm olmalıdır.” “Önceliğimiz terörizme karşı koymaktır, daha sonrasında AKP’nin yanlışlıklarını ele alırız.”
Ben en azından bireysel olarak, daha yaşayacak zamanım varsa gelecekte bunu İyi Parti’ye yansıtmaya çalışacağım elimden geldiği müddetçe. Bu bir kişiye bile bu durumu anlatmaksa bunu yapmaya çabalayacağım.
Seçime giden süreçte, PKK’nın olduğu yerde umarım İyi Parti olması gerekeni yapar ve önceliğini meşru seçilmiş Cumhurbaşkanı’na karşıtlığa vermez ve PKK siyasetini bitirmeye verir.
Comments